SAYD, 1618 Sayılı Yasada Yapılacak Değişiklikleri Destekliyor

1618 sayılı Seyahat Acenteleri Birliği Kanununda yapılacak değişikliklerle ilgili  açıklanan taslak çalışma hakkında görüşlerimizi sunmak istiyoruz.
 
1- Seyahat acentesi tanımı daha detaylı tanımlanmış. Bildik ve göz ardı edilen bazı detaylar bu tanımda daha da yerini bulmuş.
2- “Münferit müşterilerine günübirlik tur, kapalı gruplarla ….. paket tur düzenleyen” tanım açıkça uygulamadaki gibi tanımlanarak genişletilmiş. Okul gezisi – sınıf gezisi - iş gezisi – toplantı gezisi – konser gezisi- kongre gezisi – kadınlar günü gezisi – spor gezisi - maç gezisi – ören yeri gezisi – müze gezisi – hafta sonu gezisi- dağ gezisi- gezi gezisi- beyaz show gezisi (!) hepsi tur kavramında kısa-uzun süreli, konaklamalı-konaklamasız, bedelli-bedelsiz seyahat acentesi lisansına tabi tutulmuş. Kimse “abi bizim mahalle toplandık işte araç sahibi de bizim mahalleden  gidiyoruz işte” diyemeyecek. Özellikle minibüs-midibüs-otobüs araçlarını kiraya veren, hizmet veren şahıs ve şirketlerin, seyahat acentesi olmayanlara araç kiraya vermesi durumunda tur düzenleyen olarak ciddi cezalarla karşı karşıya gelecektir. 
3- “Konaklama hizmeti sağlayan” cümlesi yürürlükteki yasada sadece ”konaklama” kelimesinden daha fazla anlam içeriyor. Özellikle otellerin direk müşteriye/ gruplara hizmeti satması olayının önüne geçecektir. Uygulamada karşımıza çıkan, konaklamacıların yurt dışındaki tur operatörüyle direk anlaşması, call center’ lardan konaklama hizmeti satılması, internet üzerinden konaklama satılması, lisansa tabi tutulmuş. Özellikle konaklama hizmeti veren tesislerin seyahat acentesi haricinde şirketlere fatura kesmiş olmaları açıkca yasayı ihlal ettiklerini gösterecektir. Tabi bu arada özellikle booking.com , hotels.com, facebook sayfalarından konaklama hizmeti sağlanması daha açık bir şekilde seyahat acentesi lisansına tabi.          
4- “Hava ulaştırma araçlarının biletlerini satan” bu tanım yeni ve çok açıklayıcı. Uçak şirketlerinin çaktırmadan otel/şirket vs… yerlere verdikleri acentelikler (!) önlenmiş olacaktır. Ayrıca,uçak şirketlerinin kendisinin internet-call center üzerinden bilet  satabilmesi seyahat acentesi lisansına tabi tutulmuş.
5- “Konutların turizm amaçlı kiralanmasını yapan” tanımı tatil beldelerindeki yazlıkların-kışlıkların kiralanmasını, kira geliri elde edilmesini acentecilik tanımına dahil edilmiş. Bu tanımı yerinde buluyoruz.
6- “araç kiralama” rent a car-ların seyahat acentesi lisansı almalarını zorunlu kılıyor. Ayrıca tanımı “araç kiralama hizmeti” olarak yazmanın mahsuru olmayacaktır.   
7- “transfer, hizmeti” genelde konaklamaya ek olarak satılan/verilen bu hizmetin  açıkça sadece seyahat acentesi yapacağı belirtiliyor.  Uygulamada karşımıza çıkan; “parasız hizmet- bizim otele gelecek zaten-para almıyoruz abi …vb” mazeretli kaçakların önünü alacaktır. Açık bir şekilde lisansa tabi tutmuş. Bu arada taslaktaki “…transfer,hizmeti…” cümlesinde virgüle gerek yok sanırız.
8- “Seyahat acentaları ve şubeleri, işyerlerinden ve web sitelerinden, seyahat acentalığı hizmetleri dışında faydalanamazlar” bu yasak madde özellikle fırsat sitelerinden bahsetmektedir. Bir site varsa bu site hem turizm hem de incik boncuk satamayacak.  Daha önceki yasadaki “işyerlerinin belirli bir yerinde hatıra eşyası, turist rehberi, kartpostal ve benzeri şeyler satabilirler” gibi anlamsız cümle kalkmış oldu.
9- TUR OPERATÖRLÜĞÜ: yeni bir kavram olarak tanımlanmış ve uygulamasını iç denetleme kuruluna bırakmış. Turizmde “içerik sahibi olan, geziyi oluşturan, gezinin riskini taşıyan” seyahat acentelerini ayrıca lisanslamış. Müşteri memnuniyeti açısından çok olumlu olacaktır. Vatandaşların/müşterilerin daha bir güvenle gezilere katılacağını düşünüyoruz. Diğer seyahat acenteleri daha güvenle müşterilerini Tur Operatörünün ürününün satışını yapacaktır. Seyahat Acenteleri ve Tur operatörlüğü olası kayıplar garanti altında olduğundan herkesin güveneceği kurumlar haline gelecektir.
10- “Ceza” 5 bin TL idari para cezası. Seyahat acenteciliği lisansının 50 bin TL olduğu, tur operatörlüğü lisansının ekstra maliyet getireceği, ekstra teminat karşılığında gezi organize edilip satılacağını düşündüğümüzde bu ceza çok az kalacaktır. “…amir tarafından 5.000 TL (beşbin) idari..” –her bir olay için- kelimeleri eklenmelidir ve ceza miktarı ciddi olarak arttırılmalıdır. Böylece kaçak acenteciliği meslek edinenlerden kurtuluruz.               
Bu tanımlar dışarıdan yapılan acenteciliğe, kaçak yapılan acenteciliğe; iş/mazeret bırakmamış. Daha açık bir ifadeyle seyahat acenteciliği mesleğini, acentecilerin yapabileceklerini, dolayısıyla kimsenin dışarıdan bir şey yapamayacağını da tanımlamış olmasından mutluluk duyuyoruz. Mevcut yasa ile uygulamada karşımıza çıkan sorunların bu yasa ile çıkmayacağını düşünüyoruz.
 
 
Saygılarımızla,
 
SAYD Yönetim Kurulu Başkanı
Ferit TURGUT